da Gernika-Lumon egiten diren azoka guztietatik garrantzitsuena. milaka lagun elkartzen dira bertan, jai giro bikainaz gozatzeko. Udalerri osoan jaia jaun eta jabe izaten da, eta 900 stand inguru jartzen dituzte herriko kale nagusietan: San Juan Ibarra plazan, Pasealekuan eta Artekale, Picasso eta Juan Calzada kaleetan.
barazki, fruta, lore, gazta, txakolin eta ezti lehiaketa eta erakusketa nabarmentzen da. Epaileek sailkatzen dute jeneroa, eta , produktuok jendaurrean erakutsi eta saldu egiten dituzte baserritarrek. Sari banaketa egiten da Merkurio iturriaren aurrean. Gainera, beste hainbat produktu ere saltzen dituzte: sagardoa, ogia, gozokiak, erroskillak, patea, kontserba-latak, Eusko Labela duten produktuak eta nekazaritza ekologikoko elikagaiak, batzuk bakarrik aipatzearren.
, Bizkaiko udalerrira bertaratzen direnek eskulanak egiteko prozesua eta nekazaritzako makinen erakusketa ikusi ahal izango dute. Bertsolariak eta kalejirak arduratuko dira eguna girotzeaz. Egitarauaren barruan kirol-ekitaldiak ere aurki ditzakegu: zesta-punta, pala, erremonte eta esku-pilota partidak eta herri-kirolen erakustaldiak. Hitz gutxitan esanda, dibertsioa eta jaia dira protagonista nagusiak.
Gernikako sukaldariak. Entzun eta erantzun
2010/10/25. eitb.com. 'Azokan egunean menestra, txuleta, euskal pastela eta txakolin beltza'
Osa ezazu elkarrizketatu bakoitzari dagokion OGIBIDEA, LANTOKIA eta ELIKAGAIA.
1. Esti Uriarte, , , .
2. Jon Andoni Rementeria, , , .
3. Ana Omagogeaskoa, , , .
Esaizu esaldi hauek EGIA ala GEZURRA diren.
1. Gaur egun jendeak dendetan erosten ditu azokako produktuak.
2. Gaurko eguna Bizkaiko egutegietan jai egun ofiziala da.
3. Gaurko egunez dietetika denda egun osoan itxita egoten da.
4. Omago dietetika denda salerosketan baino ez da aritzen.
5. Jendea gero eta kontzientziatuago dago elikadura ohiturekin.
6. Gaur Zaldua jatetxean elikagairik salduena Arantzazuko euskal pastela izango da.
7. Gaur gehien hartuko den txakolina Bakioko txakolin beltza izango da.
8. Gaurko otordua bukatzeko aukerarik onena Bayas del Gojiz egindako likorea aholkatu dute.
Arroz beltza txipiroiekin.
Hasier Etxeberria eta David De Jorge
1961. alea 2004-10-10, argia.com
Osagaiak
Kg erdi , dadotan moztuak
Txipiroien tinta
8 koilarakada handi
2 , pikatuak
2 , xehatuak
500 gramo , ale biribilekoa
2 baso
1,3 litro edo ur
Koilarakada handi bat , Filadelfia motakoa
Koilarakada handi bat
Koilarakada handi bat , Idiazabal motakoa
Koilarakada handi bat , erdi harrotua
Txoriene. Barazki salda patata kremarekin Bideoa ikusi
eitb.eus/txoriene/errezetak
PRESTAKETA
Barazkiak bakoitza bere aldetik egosi, hau da, ur askorekin eta gatzarekin.
Beste ontzi batean patata krema egingo dugu. Horretarako, eltzetxo batean jarri eta erdia urarekin eta erdia estaliko dugu. Jarraian, gatza eta botako dizkiogu eta oso su motelean egosiko dugu patata bigundu arte. Gero Thermomixetik pasatu eta puntuan jarriko dugu. Azkenik, gordeko dugu film paperarekin estalita.
Platereratzeko orduan, zartagin itsasgaitz batean barazki guztiak batera salteatuko ditugu. Bitartean, plater sakon batean jarriko dugu barrenean, eta gainean barazki salteatuak. Amaitzeko, eta maneatu.