3. D´Elikatuz

elikadura bilaketarekin bat datozen irudiak

HIZKUNTZA-EDUKIAK
  1. Aditza 2. Atalak
  2. Baldintzak 
  3. Balditza motak. Teoria
  4. Baldintza hipotetikoa
  5. Baldintza. Ariketak
  6. AHOLKU. Litzateke
  7. AHOLKU. Baldintza perpaus desegokiak 
  8. Agurtu (izan) baninduzu, agurtuko baninduzu
  9. Erosi balio, hartu balu, galdu balitzaio
  10. Izango zen, izango litzateke
  11. Ahaztuko nuke, ahaztuko nu(ke)en
  12. Baldintzak. Nola esan "Me gustarÍa" euskaraz.
  13. Baldintzak. Etiopian ere txakurrak oinutsik.(25-26 or.)
  14. Baldintza Erantzuna
  15. Puntuazio zeinuak 1
  16. Puntuazio zeinuak 2
  17. Laburpena nola egin. Ez Dok Amairu
  18. Ariket@n


ENTZUMENA
  1. Janarien zaporea. (2. or.)/ Audioa / Erantzunak
  2. Balkoietako baratzak. (4. or.) / Audioa / Erantzunak
  3. Nolako haragia kontsumitzen dugu? Ataza
  4. Odolkiak ordainetan!
  5. San Martin egunean ... txerriarekin errezetak!
  6. San Martin eguna Azkoitian. Bideoa
  7. Urre berdea. Ariketa
  8. Nutrizio inkesta 2005
  9. Txorizoa eta txarriboda. Entzun
  10. Haragi gorria hain kaltegarria al da? Entzun
  11. Igor Zalakain. Hanburgesa sintetikoak
  12. Begoña Goikoetxea. Kabiar berria
  13. Garaian garaikoa. "Garaiko" aplikazioa

IRAKURMENA
  1. D´elikatuz. Ariketa
  2. Jatetxeen taxonomia. Edorta Agirre (23-24 or.)
  3. Ogi gogorrari hagin zorrotza / Zerealak eta zibilizazioa (14. or.)
  4. Ogia, Martin Txikik basajaunei garia lapurtu zienekoa
  5. Errotan ehotzen diren laboreak. San Martin eta jentillak
  6. Odolkiaren urrezko garaia. Ariketa
  7. Azaroak 11, San Martin Eguna. Ariketa
  8. Jaten duguna garelako
  9. Zer egin dezakegu minbizia prebenitzeko?
  10. Perretxiko bila.(10-13 or) / Trufa: urre beltza
  11. Esadazu. Ariketa
  12. Barazkiak. 14-22 or. Ataza
  13. Elikadura eta emozioak.(2-3 or.) / Erantzunak
  14. Slow food mugimendua.(6. or,) / Erantzunak
  15. Umeen loditasuna arazo. (8. or.) / Erantzunak
  16. Juan Mari Arzaki elkarrizketa.(9. or.) / Erantzunak
  17. Txokolatea ohiko erara. (6. or.) / Erantzunak
  18. Ummm......txokolatea!!!!! (15-22 or.)
  19. Liburuaren laburpena. Mendaroko txokolatea
  20. Liburua. Mendaroko txokolatea. Iñaki Irasizabal

IDAZMENA
  1. Idazlan laburra. Aurkezpen gutuna. Eredua / Lan bila nabil. Ataza
  2. Idazlan laburra. Zuzendariari gutuna. Auzolaguneko jangela. Ariketa
  3. Idazlan laburra. Ikastetxeko jantokiko menutik zerealak kentzea. Eskabide gutuna
  4. Idazlan luzea. Erraza al da ongi jatea? (5. or.)
  5. Idazlan luzea. Gosea munduan. (1. or.)

MINTZAMENA
  1. Bakarrizketa. Kiloak galdu. (1. or.)
  2. Bakarrizketa. Minbiziaren aurkako borroka elikaduratik has daiteke
  3. Elkarrizketa. Zein da argaltzeko modurik eraginkorrena?



MATERIAL OSAGARRIA
  1. Udazken eta neguko jai-ohiturak. San Martin / Martin Txiki / Ez dok amairu
  2. San Martinen estutasuna ipuina / Ez dok amairu / Ez dok amairu ... ez da malefiziorik
  3. D´elikatuz bizi
  4. 3.Zer jan behar dugu? Irakurriz ikasi
  5. Elikaduraren Eguna
  6. Eltze-plateren artean. 14-22 or.
  7. Elikaduraren garrantzia. Ariketak
  8. Elikadura eta osasuna. Ariketak
  9. Basurtuko ospitaleko dietista. Ariketak
  10. Elikadura subiranotasuna. Ataza
  11. Fast food edo janari azkarraren gazi-gozoak. Ataza
  12. Elikaduraren inguruko mitoak. Ariketa
  13. Txokolatea, gozoa bezain tentagarria (8-9 or,)
  14. Kontuz nerabeen gizentasunarekin
  15. Elikadura osasuntsu baterako
  16. Eratu zure elikadura.
  17. Elikadura arduratsua
  18. Elikadura eta osasuna
  19. sanmartinak
  20. Odolkiak ordainetan! (22-23 or.)

Azoka, Gernika-Lumon
turismoa.euskadi.net





 da Gernika-Lumon egiten diren azoka guztietatik garrantzitsuena.  milaka lagun elkartzen dira bertan, jai giro bikainaz gozatzeko. Udalerri osoan jaia jaun eta jabe izaten da, eta 900 stand inguru jartzen dituzte herriko kale nagusietan: San Juan Ibarra plazan, Pasealekuan eta Artekale, Picasso eta Juan Calzada kaleetan.

 barazki, fruta, lore, gazta, txakolin eta ezti lehiaketa eta erakusketa nabarmentzen da. Epaileek  sailkatzen dute jeneroa, eta , produktuok jendaurrean erakutsi eta saldu egiten dituzte baserritarrek. Sari banaketa  egiten da Merkurio iturriaren aurrean. Gainera, beste hainbat produktu ere saltzen dituzte: sagardoa, ogia, gozokiak, erroskillak, patea, kontserba-latak, Eusko Labela duten produktuak eta nekazaritza ekologikoko elikagaiak, batzuk bakarrik aipatzearren.

, Bizkaiko udalerrira bertaratzen direnek eskulanak egiteko prozesua eta nekazaritzako makinen erakusketa ikusi ahal izango dute. Bertsolariak eta kalejirak arduratuko dira eguna girotzeaz. Egitarauaren barruan kirol-ekitaldiak ere aurki ditzakegu: zesta-punta, pala, erremonte eta esku-pilota partidak eta herri-kirolen erakustaldiak. Hitz gutxitan esanda, dibertsioa eta jaia dira  protagonista nagusiak.

Gernikako sukaldariak. Entzun eta erantzun

2010/10/25. eitb.com. 'Azokan egunean menestra, txuleta, euskal pastela eta txakolin beltza'


Osa ezazu elkarrizketatu bakoitzari dagokion OGIBIDEA, LANTOKIA eta ELIKAGAIA.

1. Esti Uriarte, .

2. Jon Andoni Rementeria, .

3. Ana Omagogeaskoa, .

Esaizu esaldi hauek EGIA ala GEZURRA diren.

1. Gaur egun jendeak dendetan erosten ditu azokako produktuak. 
2. Gaurko eguna Bizkaiko egutegietan jai egun ofiziala da. 
3. Gaurko egunez dietetika denda egun osoan itxita egoten da. 
4. Omago dietetika denda salerosketan baino ez da aritzen. 
5. Jendea gero eta kontzientziatuago dago elikadura ohiturekin. 
6. Gaur Zaldua jatetxean elikagairik salduena Arantzazuko euskal pastela izango da. 
7. Gaur gehien hartuko den txakolina Bakioko txakolin beltza izango da. 
8. Gaurko otordua bukatzeko aukerarik onena Bayas del Gojiz egindako likorea aholkatu dute. 


 Arroz beltza txipiroiekin.
Hasier Etxeberria eta David De Jorge
1961. alea 2004-10-10, argia.com

Osagaiak

Kg erdi , dadotan moztuak
Txipiroien tinta
8 koilarakada handi 
, pikatuak
, xehatuak
500 gramo , ale biribilekoa
2 baso 
1,3 litro  edo ur
Koilarakada handi bat , Filadelfia motakoa
Koilarakada handi bat 
Koilarakada handi bat , Idiazabal motakoa
Koilarakada handi bat , erdi harrotua

Txoriene. Barazki salda patata kremarekin Bideoa ikusi

eitb.eus/txoriene/errezetak

PRESTAKETA
Barazkiak bakoitza bere aldetik  egosi, hau da, ur askorekin eta gatzarekin.

Beste ontzi batean patata krema egingo dugu. Horretarako, eltzetxo batean  jarri eta erdia urarekin eta erdia  estaliko dugu. Jarraian, gatza eta  botako dizkiogu eta oso su motelean egosiko dugu patata bigundu arte. Gero Thermomixetik pasatu eta puntuan jarriko dugu. Azkenik,  gordeko dugu film paperarekin estalita.

Platereratzeko orduan, zartagin itsasgaitz batean barazki guztiak batera salteatuko ditugu. Bitartean, plater sakon batean  jarriko dugu barrenean, eta gainean barazki salteatuak. Amaitzeko,  eta  maneatu.